Bemutatkoznak előadóink

Boda Boglárka  

Boda Boglárka  

Óvodapedagógus, gyógypedagógus, a Tanulóidő munkatársa vagyok. Amikor elkezdtük az Évindító szakmai nap szervezését, szívesen vállaltam az egyik előadás témáját, ami nem mellesleg továbbképzésünk témája is: inkluzív nevelés az óvodában. Ez a téma szívügyem, és nagyon fontosnak tartom, hogy az óvodáskorú gyermekekkel foglalkozó szakemberek egy-egy ilyen előadás vagy hasonló témájú képzés alkalmával új ismeretekkel töltődjenek és továbbra is meg tudják őrizni nyitott és elfogadó attitűdjüket annak érdekében, hogy az óvodai nevelés minden gyermek számára élmény és ezáltal fejlődés legyen. 
 A Tanulóidő szakmai napján az Inkluzív nevelés az óvodában előadáson szó lesz az integráció és az inklúzió közötti különbségről;arról, hogy mi teszi lehetővé az inklúzió megvalósítását az óvodában; és arról is, hogy mit tehetünk a csoportban (játékötletek, könyvajánló, kommunikációs trükkök)
Remélem, sok kollégával találkozunk, várunk benneteket szeretettel!

Sipos Anikó

Óvodapedagógus, intézményvezető,tanügyigazgatási szakértő, három gyermek édesanyja, a Tanulóidő munkatársa vagyok. Gyerekkori álom megvalósulása a kicsikkel való foglalkozás. A long life learning szemlélet elkötelezett híve vagyok, így a gyerekek nevelése mellett mindig fontos prioritás volt a tanulás.  Munkàmból adódóan, vezetőként gyakran élek meg konfliktushelyzeteket. Sok-sok év gyakorlati munka hozadéka a megfelelő konfliktuskezelés, melynek segítségével a nézeteltérések előre vihetnek. Tudnunk kell jól kihasználni a bennünk rejlő lehetőségeket! A konfliktusokat hajlamosak vagyunk fenyegető stresszhelyzetként megélni és éppen ezért el is kerülni őket. De miért jelent ez kiemelten fontos kihívást? Az elhanyagolt személyes ellentétek visszavetik a kollégák teljesítményét és motivációját, ráadásul a szervezeti bizalom és elköteleződés is csökkenhet a feloldatlan, figyelmen kívül hagyott konfliktushelyzetek hatására. Éppen ezért kiemelten fontos magabiztos eszköztárral rendelkeznünk: időben fel kell ismernünk, és megfelelően kell tudnunk kezelni a konfliktusokat.Szakmai napunkon áttekintjük a konfliktushelyzetek különböző lehetséges nézőpontjait és aspektusait, támogatva a mélyebb megértést a megoldásfókusz érdekében.Rávilágítunk, hogy egy-egy konfliktushelyzet milyen hatást gyakorol a teljes szervezetre – azaz milyen előnyei vannak, ha nem hagyjuk ezeket a súrlódásokat megoldatlanul.Szerepjátékon keresztül az óvodákban megjelenő valós konfliktushelyzeteket szimulálunk, és közösen megvizsgáljuk, hogyan lehetne konstruktívan megoldani az adott helyzetet. 

Nagy-Forrás Rita

Óvodapedagógus, mentálhigiénés szakember, képzésben lévő családkonzulens/családterapeuta vagyok. Kétgyermekes édesanya, hamarosan nagymama is. Örömmel fogadtam el a felkérést a kiégés megelőzése témában. Mentálhigiénés szakemberként mélyen érintenek ezek a kérdések, napi szinten dolgozom együtt pedagógusokkal, találkozom nehézségeikkel. Az óvodapedagógusok kiégése, illetve annak megelőzése, a prevenció ezen a területen évről évre egyre fontosabb. Az elmúlt két év sem segített ezen. Az út mindig az önismerettel kezdődik. Monitoroznunk kell magunkat és tudatosan törekednünk arra, hogy észrevegyük már az apró változásokat is, amik bennünk történnek. Fontos a tudatosság, hogy a lehetőségeinkhez mérten olyan életet éljünk, ami feltölt minket. Érdemes megtalálni a mindenki számára kinyíló lehetőségeket, melyek hozzásegítenek ahhoz, hogy egészségesek maradhassunk. Testben, lélekben, szellemileg. Előadásomban egy közös gondolkodásra hívlak, melyben, reményeim szerint felcsillan a válasz, a hogyan tudunk jól vigyázni magunkra kérdésre. 

Kapcsándy Gabriella

Közel 30 éve vagyok pedagógus és a pályafutásom során a csecsemőtől a felnőttkorig minden korosztállyal foglalkoztam. Húsz évig a Pető Intézet konduktoraként a központi idegrendszeri sérült óvodás gyerekekkel szereztem nagy tapasztalatot, majd 8 évig a Gyermekek Házában mint konduktor-tanító, speciális pedagógia szakos tanár, az inkluzív nevelésben kamatoztattam ismereteimet. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Pető András Karán, a Konduktív Pedagógia Intézetben mesteroktatóként és óvodai gyakorlatokért felelős oktatóként a felsőoktatásban tudom átadni az évek során megszerzett tapasztalataimat a hallgatóinknak.Az előadás címe: Differenciált fejlesztési lehetőségek az óvodában a finommotoros képességek középpontba állításávalAz inkluzív szemlélet elválaszthatatlan a differenciálás fogalmától. A differenciálás során képesek vagyunk csoportos keretek között is minden gyermeket a saját szintjén látni, fejleszteni, értékelni. Tisztában vagyunk vele, hogy nincs két egyforma fejlődésmenetű gyermek és ehhez a differenciálás módszerével tudunk legmegfelelőbben alkalmazkodni. A Semmelweis Egyetem Pető András Gyakorló Óvodájában (Pető Intézetben) több inkluzív szemléletű csoportunkban együtt foglalkoztatjuk az ép és az atipikusan fejlődő gyermekeket. Rendkívül fontosnak tartjuk -és nemcsak a beiskolázás szempontjából- a finommotoros képességek kiemelt fejlesztését, amelyet gyakorlati példákon keresztül is szeretnénk bemutatni.

Sztanó Zsuzsanna

Sztanó Zsuzsanna

26 éve dolgozom pedagógusként. Ebből az első 10 évemet óvónőként, a többi 16 évemet gyógypedagógus-logopédusként. Főként általános iskolás korosztállyal foglalkoztam/foglalkozom. Logopédus pályám kezdetén az óvodás korosztály állt hozzám közelebb, ezért is mertem elfogadni a felkérést az előadásra.Emellett 10 éve vezetek gyakorlatot a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar nappali tagozatos hallgatóinak. Mentorként pedig közel 8 éve segítem a hozzánk érkező Gyakornokokat. Munkámat igyekszem magas szakmai színvonalon, a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók érdekét szem előtt tartva; nevelésük, oktatásuk, fejlesztésük iránti mély elhivatottsággal végezni.Az előadás címe: Logopédiai prevenció és fejlesztő hatású játékok az óvodai mindennapokbanÉn magam a prevencióban hiszek. Három fázisban tekintek rá: elsődleges prevenció: ez a felvilágosítás, tanácsadás; másodlagos prevenció: korai felismerés, megelőzés; harmadlagos prevenció pedig: a visszaesés megakadályozása. Erről bővebben az előadáson fogok beszélni. Minél hamarabb tárjuk fel a problémát, annál hamarabb tudjuk megkezdeni a fejlesztést. Ahhoz, hogy ez sikeres legyen, fontos már a bölcsődében, később az óvodában elkezdeni. Szeretnék ehhez néhány könnyen kivitelezhető játékot ajánlani.

Kérdésem van...

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.